Theater Na de Dam finalist voor de Amateo Award 2019!

6 mei 2019

Theater Na de Dam is door een internationale jury uitgekozen tot een van de vijf finalisten voor de Amateo Award 2019. Het LKCA feliciteert ze van harte met deze nominatie!

Met de prijs wil Amateo bijzondere amateurkunstinitiatieven, die een stevige impact hebben op hun omgeving, stimuleren en in het zonnetje zetten. In totaal deden 65 projecten verspreid over Europa mee aan de Amateo Award 2019 ondersteund door Creative Europe. De andere finalisten komen uit Servië, België, Oostenrijk en Noord-Ierland. In 2018 was het Nederlandse Op Roet de winnaar met het project Ed van Hoorn, FucktheSystem. 

“De kracht van amateurkunst om het leven van mensen te verbeteren is prachtig terug te zien in de inzendingen voor deze prijs”, aldus Jim Tough, coördinator van het Arts take Part project dat de Award organiseert. Het LKCA is een van de partners in Amateo en de Award.

“Onze finalisten hebben prachtige dingen laten zien." 
Het Nederlandse project Theater Na de Dam bracht jongeren samen met overlevers van de Tweede Wereldoorlog, die hun verhalen deelden. De verhalen inspireerden theatervoorstellingen die op verschillende locaties opgevoerd werden na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. 
Moving Ground uit België hielp kinderen om contact te maken met elkaar, zichzelf uit te drukken en hun eigen talenten te ontwikkelen.
De Irish Video Game Orchestra verbond gemeenschappen in Belfast door hun werk. Met orkestmuziek gebaseerd op video games als Mario & Zelda inspireerden ze jongeren om samen te werken en te verbinden
In Servië zorgde het project Art Kvart – Start! voor nieuwe connecties met meer dan 100 workshops en events die in totaal 14,000 mensen bereikten. 
Met 10+10 Bridges uit Oostenrijk brachten een mensenrechtenorganisatie en een modern dansorganisatie lokale lokale gemeenschappen samen met vluchtelingen, door gezamenlijke gezamenlijke dansvoorstellingen te maken. 
“Elk project heeft op zijn eigen manier een enorm positieve bijdrage geleverd aan de deelnemers en hun omgeving.”  


De winnaar wordt bekend gemaakt op 7 Juni in Novi Sad in Servië als onderdeel van de Conferentie Amateur Art & Youth in Intercultural Society. 
Alle vijf finalisten zullen daar aanwezig zijn en zich presenteren.

Meer informatie over de Award en de finalisten vind je hier>