Vitale verenigingen in Limburg

Een onderzoek naar Samen Winnen

materiaal
digitale publicatie
auteur(s) (instelling)
LKCA, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst
plaats van uitgave
Utrecht [etc.]
uitgever(s)
LKCA : Huis voor de Sport : Huis voor de Kunsten Limburg
jaar van uitgave
2018
annotatie
In opdracht van het LKCA, Huis voor Sport en Huis van de Kunsten Limburg. - Met literatuuropgave.
pagina's
48 p.

Wat zijn kritische succesfactoren voor een vitale en toekomstbestendige vereniging? En helpt de methodiek Samen Winnen om die kritische succesfactoren zichtbaar te maken? Huis voor de Sport Limburg, Huis van de Kunsten Limburg en het LKCA lieten dit onderzoeken bij zes verenigingen die de methodiek hebben toegepast.

De Huizen voor de Sport en Kunst in Limburg zagen dat veel verenigingen kampten met ledenafname en vergrijzing van het ledenbestand. Daarom zijn ze een aantal jaren geleden gestart met de methodiek ‘Samen winnen’, een interventiemodel voor verenigingen die om willen gaan met vergaande veranderingen in hun omgeving.
 
In deze publicatie komt een aantal van deze verenigingen aan het woord. Ze vertellen wat ze hebben gedaan om te overleven. De analyse van hun acties leidde tot een verzameling van handige strategieën en succesfactoren. Een van de conclusies is dat bestuurskracht een essentiële factor is om een toekomstbestendige en vitale vereniging te worden en te blijven.

Lees het onderzoek
Lees ook het artikel Bestuurskracht essentieel voor vitale vereniging van Miriam Geerdes-Gazzah

Trefwoorden

sport - cultuur - verenigingen - muziekverenigingen - methodiek - samenwerking - bedrijfsvoering - organisatorische aspecten - effecten - onderzoek (vorm) - krimpgebieden - Limburg - onderzoek