Veranderen gaat stap voor stap

De post-hbo opleiding Cultuurbegeleider als kwaliteitsimpuls voor cultuuronderwijs in het primair onderwijs

materiaal
digitale publicatie
auteur(s)
E. Wervers (samensteller-redacteur); D. Borrel (interviewer)
plaats van uitgave
Utrecht
uitgever(s)
LKCA
jaar van uitgave
2019
annotatie
Illustraties zijn gemaakt door Ellie van der Meer.
pagina's
30 p.
illustratie
Illustraties

Wat is de meerwaarde van de post-hbo Cultuurbegeleider? In deze publicatie de verhalen van Cultuurbegeleiders, schooldirecteuren, een directeur van een kunstencentrum én een lid van het college van een schoolbestuur. Ze vertellen wat de opleiding in hun organisatie teweegbracht.

Kwaliteitsimpuls

Sinds de eerste pilot van de post-hbo Cultuurbegeleider in 2014 zijn er 18 opleidingen van start gegaan. De meerwaarde van de Cultuurbegeleider is dat zij op hun school en voor hun bestuur een kwaliteitsimpuls kunnen geven aan het cultuuronderwijs.

Onderwijsvernieuwing

Waar de cultuurcoördinator een cultuurplan voor de school schrijft, gebruikt de cultuurbegeleider cultuuronderwijs als uitgangspunt voor onderwijsvernieuwing. Om de cursist op deze rol voor te bereiden, rust de opleiding op drie pijlers:

  • kennis van de theorie achter cultuuronderwijs; 
  • kennis van verandermanagement; 
  • eigen ontwikkeling van Cultuurcoördinator tot Cultuurbegeleider.

Subsidie

Het ministerie van OCW investeert in de post-hbo Cultuurbegeleider via de 'Subsidieregeling cultuurbegeleider primair en speciaal onderwijs' dat door DUO wordt uitgevoerd.  Via de subsidieregeling worden vrijwel alle opleidingskosten vergoed. (De regeling loopt van 2017 tot 2021.)

Veranderen gaat stap voor stap
Lees hier meer over de subsidieregeling

Trefwoorden

cultuurbegeleiders - cultuurcoördinatoren - basisonderwijs - speciaal onderwijs - deskundigheidsbevordering - postacademisch onderwijs - hbo - cultuuronderwijs - kwaliteit - 21st century skills - vernieuwing - centra voor de kunsten - cultuureducatie - subsidies - interviews