De muziekkusseninterventie bij ouderen met dementie

Van praktijkkennis naar een 'erkende interventie' in de langdurige zorg

materiaal
tijdschriftartikel
auteur(s)
A. Raven-de Vries; M. Verkerk; A. Vink
in
Tijdschrift voor vaktherapie : praktijk, theorie, onderzoek en beroep
jaar van uitgave
2019
jaargang
15
nr
1
pagina
26-34 p.

Voor muziektherapeuten wordt het steeds belangrijker om interventies te onderbouwen en kennis met elkaar te delen. Het project 'Dementie en muziektherapie' streeft ernaar om door professionalisering en kennisdeling muziektherapie voor meer mensen met dementie toegankelijk te maken. Hoe gaat zo'n proces van professionalisering? In dit artikel wordt de ontwikkeling van de muziekkusseninterventie beschreven. Na een pilotonderzoek is deze interventie verder gegroeid van praktijkkennis naar een door Vilans erkende interventie in de langdurige zorg.

Muziekkusseninterventie

De muziekkusseninterventie is een psychosociale behandeling tegen nachtelijke onrust van ouderen met dementie.
De muziekkusseninterventie wordt ingezet wanneer emotionele en/of cognitieve factoren een rol spelen bij het ontstaan van nachtelijke onrust, zoals niet durven slapen of desoriëntatie.
Voordat de muziekkussseninterventie wordt ingezet, wordt het onbegrepen gedrag geanalyseerd. Wanneer het muziekkussen wordt ingezet, wordt er door de muziektherapeut in gesprek met de persoon met dementie en/of familie gevraagd naar de muzikale voorkeur van de persoon met dementie. Op basis van deze informatie wordt een gepersonaliseerde afspeellijst met ontspannende muziek samengesteld.

Trefwoorden

- muziek - muziektherapie - kunst(beoefening) en gezondheid - dementie - ouderen - zorg