Aantal deelnemers Cultuurkaart

Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In 2021 hebben 713.665 vo-leerlingen een CJP Cultuurkaart. Bij de lancering in 2008 was de Cultuurkaart meteen een groot succes. Maar toen de rijksbijdrage werd gekort daalde het aantal deelnemende leerlingen flink. De laatste jaren is het aantal weer opgeklommen en stabiel.

Bron: CJP

Toelichting

Bij de lancering in 2008 maakten bijna alle scholen gebruik van de CJP Cultuurkaart. Op de kaart stond een door het ministerie van OCW gestort tegoed van 15 euro dat klassikaal of individueel besteed kon worden aan culturele activiteiten. Toen kabinet Rutte I vier jaar later de rijksbijdrage voor cultuureducatie in het voortgezet onderwijs schrapte, kwam de Cultuurkaart in groot gevaar. CJP gaf vervolgens in het schooljaar 2011/2012 de kaart in eigen beheer en voor eigen risico uit.

In 2012 besloot het kabinet de Cultuurkaart toch financieel te blijven ondersteunen, maar wel met een substantieel kleiner budget. In plaats van 15 euro financiert OCW elke kaart nu met 5 euro, waarna de school dit bedrag met 10 euro kan aanvullen tot 15 euro. Deze wijziging in de financiering had meteen consequenties voor het aantal deelnemende leerlingen; dat liep dramatisch terug in het schooljaar 2012/2013. Inmiddels neemt het aantal leerlingen met een Cultuurkaart ieder jaar weer toe, ook al is het oude niveau van voor 2012 nog niet bereikt. Blijkbaar raken scholen langzaamaan gewend aan het leveren van een eigen financiële bijdrage voor cultuureducatie.

De Cultuurkaart is de opvolger van de CKV-bonnen die sinds 1999 op scholen werden toegepast. Daarnaast is de Cultuurkaart een CJP-pas, waarmee jongeren korting krijgen bij culturele instellingen en winkels. De Cultuurkaart wordt ondersteund met een bijdrage financiering cultuuronderwijs door het Ministerie van OCW.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Gepubliceerd:
Deel dit artikel