Mijn vijf gouden tips voor de minister. Want het cultuurbeleid kan zoveel mooier en toekomstbestendiger

sociallinksheader

Volg ons
  • linkedin
opinie

Mijn vijf gouden tips voor de minister. Want het cultuurbeleid kan zoveel mooier en toekomstbestendiger

opinie

auteur
Herman Tibosch
datum
13 december 2017
Door Herman Tibosch • 13 december 2017

Zet leerkrachten in hun kracht, schrijft Herman Tibosch aan de minister van OCW. Zorg dat u uit uw beleidsperiode haalt wat erin zit en u ontvangt nog decennia lang welgemeende schouderklopjes.

Gefeliciteerd met uw aanstelling en de mooie uitdaging die u wacht. Landbouw is aardig natuurlijk, financiën vast en zeker ook, maar u mag zich bezighouden met wat ons allemaal het diepst kan raken: kunst en cultuur. Ook dit kunt u doen met de rekenmachine in de hand of met ingewikkelde quota, maar dan doet u zichzelf tekort. Daar krijgt u spijt van. Want het kan zoveel mooier, beter én toekomstbestendiger.

Ik loop al een tijdje mee en deel graag vijf gouden tips, die ervoor zorgen dat u eruit haalt wat erin zit en nog decennialang welgemeende schouderklopjes ontvangt.

Mijn tips:

  1. Kunst draait om verwondering en inspiratie. Het houdt ons een spiegel voor en polijst de identiteit. Dat kan bij de Nachtwacht of door samen het Wilhelmus te zingen, maar vooral door zelf iets nieuws te ontdekken. Niet alleen vertellen hoe iets smaakt, maar juist zelf laten proeven.  
  2. In het verlengde hiervan: kies voor canonvensters zonder rolluiken. Houd ze open, leg verbindingen en zie toe hoe er soms één sneuvelt. Canons moeten ademen. Dat houdt cultuur levend en zorgt dat iedereen zich betrokken voelt.
  3. Een goedbetaalde vergadercultuur zorgt niet automatisch voor meer of betere cultuur. Bestem uw geld voor directe samenwerking; voor makers en doelgroepen die samen het experiment aangaan. Evalueer op heldere gronden en met oog voor de langere termijn. Dat geeft vertrouwen en stimuleert innovatie. 
  4. Zet leerkrachten in hun kracht. Geef ze een gratis Cultuurkaart. Kunst en cultuur is - onder enkele van uw voorgangers - een beladen onderwerp geworden. Iets dat moet. Van anderen. Laat leerkrachten ervaren dat dit een foutje was, en dat er zoveel moois te ontdekken is. Zij zijn de ambassadeurs, die uw investeringen straks de moeite waard maken.
  5. Dat geldt ook voor u. Kom zelf eens proeven en ontdek de kracht en potentie van actuele kunsteducatie. U bent overal van harte welkom.

Maar voor nu alvast: veel plezier!

Foto: Marco Derksen, Kröller-Müller Museum, Flickr.com

In de nieuwste editie van de Cultuurkrant NL geven vijf mensen die zich inzetten voor cultuureducatie of cultuurparticipatie hun advies aan de nieuwe minister van OCW, Ingrid van Engelshoven. Lees ook de andere adviezen binnenkort op dit platform.

ck