Minister trekt meer geld uit voor verstevigen sociale veiligheid mbo

auteur
Rozemarijn Schouwenaar
datum
25 april 2018

Voor het mbo stelt de minister meer geld beschikbaar voor het bespreekbaar maken van gevoelige thema's als 'sociale veiligheid' en 'seksuele diversiteit' door middel van cultuureducatie.

Dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om het creëren van een veilige sfeer in de klas, werd duidelijk tijdens een werkbezoek van minister Van Engelshoven aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Daar sprak ze met studenten over hoe je in de klas omgaat met seksuele voorkeur: een thema dat ter sprake komt tijdens lessen burgerschap. Onder de aanwezige docenten en studenten van het college,  lokale wethouders en organisaties als COC, LKCA, CJP riep het onderwerp heftige discussies op. Een keihard ‘nee!’ werd geroepen, toen werd gevraagd of de studenten dit onderwerp in de klas durven aan te snijden.

TheaterAanZ

Na het bijwonen van de voorstelling LEEF! van de Nijmeegse theatereducatiegroep TheaterAanZ, gaf minister Van Engelshoven te kennen deze voorstelling voor mbo-studenten te zullen continueren door middel van een financiële injectie. Hierdoor duurt de tournee langs mbo-scholen twee jaar langer. De minister geeft hiervoor geld aan de maatschappelijke samenwerkingspartner: het COC.

Docenttrainingen

Het verhaal van 'LEEF' gaat over drie jongeren die twijfelen over hun leven en hun toekomst. Ze strijden voor de vrijheid van het eigen geluk en seksuele identiteit. Om te zorgen dat in de klas een gezonde en open dialoog kan ontstaan na het bezoek aan deze voorstelling, zijn er speciale docententrainingen. Maatschappelijke partner, het COC, verzorgt trainingen voor docenten. Het doel is dat docenten hun studenten kunnen begeleiden in gesprekken over gevoelige onderwerpen als deze. Meer informatie of boekingen.

Regenbooggemeenten

Om gemeenten meer mogelijkheden te geven aandacht te besteden aan veiligheid in de klas en het bespreekbaar maken van seksuele voorkeuren, krijgen 49 zogeheten Regenbooggemeenten meer geld: in totaal zes miljoen euro. Minister van Engelshoven wil het aantal deelnemende gemeenten vergroten. Informeer bij de eigen gemeente naar Regenboog-activiteiten.

Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden over het creëren  van een veilige sfeer  in de klas door middel van cultuureducatie, vind je in de publicatie 'Een wereld voor mogelijkheden, cultuureducatie in het mbo', van LKCA en CJP.