UWV gelooft in de kracht van kunst

Kunstcongres
auteur
Piet Roorda
datum
4 april 2017

Bij een kunstcongres zou je zomaar kunnen denken aan een congres waar je praat over kunst. Het ‘Kunstcongres met perspectief’ van UWV is echter iets heel anders. 48 (amateur)kunstenaars lieten op 27 maart in Almere hun kunst zien. ‘Creatieven met afstand tot de arbeidsmarkt die beeldende kunst maken’, zoals UWV ze noemt. Een bijzonder initiatief waarmee het laat zien te geloven in de kracht van kunst om actief deel te nemen aan de samenleving.

Doel van UWV met het Kunstcongres is om de deelnemers een podium te bieden en te helpen bij het zetten van vervolgstappen. En zo meer kans te geven om werk te vinden en te participeren in de samenleving. Onder meer door ze in contact te brengen met buddies: kunstprofessionals uit de regio die in kleine groepjes met de deelnemers in gesprek gaan en ze tips geven over hoe ze meer met hun kunst kunnen doen. Tijdens de dag kiest een kunstcommissie drie winnaars uit. Samen met de publiekswinnaar mogen ze op een paar plekken in de regio gaan exposeren. 

Andere jongeren helpen

Caroline Zwanenburg KunstcongresHet is mooi om de rijke diversiteit van kunstwerken van 48 creatieven te zien. Ik praat met twee jonge mensen. Beiden hebben nog nooit eerder geëxposeerd en zijn enthousiast over hun werk. De een maakt kleurrijke schilderijen. Ze vertelt: ‘Ik heb moeilijke periodes gekend en wil nu graag andere jongeren helpen met kunst.’ Ze heeft allerlei ideeën om projecten op te zetten. De andere maakt prachtige natuurfoto's, met oog voor detail, groot contrast in scherptediepte. Ze wil dolgraag voor een natuurblad gaan werken met haar foto's. 

Kunstcongres vindt deze editie voor het eerst plaats in vijf regio's. De bijeenkomst in Almere (regio Midden) is de vierde. UWV werkt voor Kunstcongres samen met gemeenten, kunst- en cultuurinstellingen en kunstprofessionals in de regio. Het LKCA is als landelijke gesprekspartner betrokken, brengt zijn netwerken en kennis in en verbindt waar mogelijk partijen. 

Verhalen laten zien

Tijdens de openbare tentoonstelling loopt een filmduo rond dat voor het UWV deelnemers wil interviewen en hun verhalen laten zien. Niet iedereen vindt het fijn om gefilmd te worden. ‘Ik ben daar niet goed in’, zegt een van de kunstenaars. Een treffend voorbeeld van waar mensen soms tegenaan lopen in hun wens om meer met hun (kunst)kwaliteiten naar buiten te treden. 

Het is waardevol om samen met UWV te kijken naar de resultaten van het Kunstcongres en die naast de uitkomsten van andere projecten en onderzoeken te leggen die kijken naar de waarde van kunst voor mensen. 

Meer informatie over Kunstcongres met perspectief, een verslag van de dag, de foto impressie en het rapport kunstcommissie vind je op de UWV website.