Cultuur en armoede

Voor mensen die leven in armoede is het niet altijd makkelijk om deel te nemen aan cultuur. De kosten spelen een belangrijke rol. Maar er zijn ook sociale, culturele en psychologische drempels. Voor kinderen beperkt dit de ontwikkeling en voor volwassenen liggen psychische problemen op de loer.
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

De zomerweek Kinderen aan Zee, die al in zeven gemeenten wordt uitgevoerd, is gericht op kinderen (9-12) en jongeren (12-15) die niet op vakantie kunnen, zoals kinderen uit arme gezinnen of van statushouders, of uit pleeggezinnen, of van ouders die ziek zijn.

De 16-jarige Floris, Amsterdammertje van het Jaar in de categorie tot en met 18 jaar, zet zich al jaren in voor de strijd tegen kinderarmoede. Zo organiseert hij via het door hem opgerichte kinderarmoede.nl ‘armoede time-outs’ voor kinderen in armoede: uitjes naar bijvoorbeeld een museum of speelparadijs. Ook leert hij deze kinderen om te gaan met de negatieve gevolgen van armoede en werkt hij met hen aan hun zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Dansen op een voetbalveld, rappen op de middenstip. Dat is Cultuur@CruyffCourts, een nieuw initiatief van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation. Dankzij een unieke samenwerking met de Johan Cruyff Foundation worden er nu ook culturele en creatieve activiteiten op de Cruyff Courts georganiseerd.

Binnen Mia maakt scène wordt gebruik gemaakt van de Self Made-methodiek. De methodiek biedt handvaten om een groep van begin tot einde zelfstandig een eigen theaterproductie te laten maken. Theater wordt in al haar aspecten benaderd, zodat mensen in armoede kunnen meewerken als acteur, technieker, logistiek medewerker,… Zo kan elke deelnemer worden aangesproken op een capaciteit of talent.

De Joseph Wresinski Cultuur Stichting maakt hoogwaardige Theater en Muziekprodukties onder het credo ‘cultuur als wapen tegen armoede’. Ervaringsdeskundigen in armoede werken hierbij samen met ervaren theatermakers en muzikanten. Met de voorstellingen wordt op creatieve en poëtische wijze inzichtelijk en invoelbaar gemaakt hoe armoede in onze maatschappij menselijke waardigheid aantast. Onderliggende mechanismen worden blootgelegd.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.8 / 5. totaal 5

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marlies Tal
Marlies Tal
Functie: Leidinggevende Cultuurparticipatie en Beleid
Expertise: overheidsbeleid,programma cultuurparticipatie
marliestal@lkca.nl
030 - 711 51 70
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel