Wijkgericht werken en de kracht van cultuur

Deel dit artikel

Om een buurt tot een leuke, levendige buurt te maken is het belangrijk dat bewoners elkaar leren kennen. En het liefst samen iets gaan doen. Culturele activiteiten spelen een belangrijke rol in ontmoeting en sociale cohesie. Activiteiten waarbij de wensen en dromen van de buurtbewoners centraal staan. Tijdens deze sessie maak je kennis met succesvolle aanpakken in Groningen en de Vinex-locaties van Utrecht.

Karin Noeken, artistiek leider De Wijk De Wereld – Groningen

Al jaren duikt De Wijk De Wereld ieder jaar een paar maanden een Groningse wijk in. Samen  met de bewoners gaan theatermakers en kunstenaars de verhalen van die bewoners verbeelden. Na maanden mondt dat uit in een bruisende voorstelling in de Stadsschouwburg van Groningen. Tijdens deze sessie vertelt artistiek leider Karin Noeken over hun eigen DWDW-methode voor het betrekken van bewoners, het project en hun eigen leefomgeving. Met als doel: de sociale cohesie en inclusie binnen de wijk te vergroten.

Kim Harsta, directeur Cultuur 19 – Utrecht, Leidsche Rijn en Vleuten de Meern

Wijkcultuurhuis Cultuur19 brengt kunst en cultuur in het snelst groeiende stadsdeel van Utrecht, met bijna 100.000 inwoners. Cultuur19 zorgt ervoor dat je overal over kunst kunt struikelen: in de openbare ruimte, in parken, winkelcentra en buurthuizen, op schoolpleinen en in brede scholen. Dat doet ze met grassroots-initiatieven, community-based-arts en mede-eigenaarschap van wijkbewoners. Artistieke kwaliteit en sociale verbinding zijn beide van belang. En dat wijkgericht werken vergt nogal wat: de aanpak is intensief. Kim Harsta gaat in op de werkwijze en de opbrengst. En een van de cultuurmakers en bestuurslid van theatergroep ‘De Hangouderen’, Herma Lamark, komt ook aan het woord.

Mirjam Fokkema, Platform 31, kennis- en netwerk organisatie over stad en regio

Platform 31 zorgt voor de bredere context van het wijkgericht werken. En kijkt naar de rol die cultuur kan spelen in samenhang met verschillende opgaven op wijkniveau en de organisaties en professionals die daar acteren. Ook reflecteert zij op wat deze aanpakken op het gebied van cultuur zo succesvol maakt.

Op zoek naar inspiratie voor bruisende en inclusieve wijken? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan onze online bijeenkomsten. Heb je toegankelijkheidswensen? Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Angela van Dijk
Angela van Dijk
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
angelavandijk@lkca.nl
030 - 711 51 20
Bekijk alle experts
Deel dit artikel