Werkconferentie Cultureel Vermogen

Wat is de betekenis van culturele ontmoeting?
Deel dit artikel
In deze onzekere, gepolariseerde tijd komt onze cultuurpraktijk in een nieuw daglicht te staan. Een belangrijke vraag die zich opdringt is: hoe kunnen we omgaan met verschillen? Welke rol kan verbeelding daarin spelen? Of anders gezegd: hoe kunnen we samen nog beter culturele ontmoetingen arrangeren?

“For one to be free there must be at least two”

– Zygmunt Bauman

“Difference is of the essence of humanity”

– John Hume

In de afgelopen twee jaar oefenden zes culturele instellingen samen met LKCA en Fonds voor Cultuurparticipatie met een praktische aanpak. De naam van dit proeftuinproject is: Cultureel Vermogen. Het leverde veel op: inzichten, praktijkkennis en een set met mogelijke toepassingen.

We merkten dat culturele ontmoeting een wederkerig proces is (letterlijk: “ont-moeten”). Daarvoor is een andere aanpak nodig dan een “aanbod-gestuurde” werkwijze. We experimenteerden op drie verschillende niveaus: activiteiten, organisaties en beleid.

Opbrengsten delen

Na twee jaar werken hebben we niet alle oplossingen gevonden – in zekere zin staan we nog aan het begin. Maar we denken dat het de moeite waard is om de opbrengsten te delen en samen verder te denken over het arrangeren van culturele ontmoetingen. Zo tekenen we een toekomstbeeld van de culturele praktijk en een bestel dat daarbij past. 

We vragen jou om bij dit gesprek aan te sluiten, omdat we denken dat jouw bijzondere expertise en interesse belangrijk is voor het vinden van antwoorden.  

Wat kun je verwachten?

Op deze werkconferentie gebruiken we onze gezamenlijke expertise om de vraag naar culturele praktijken, organisaties en beleid “om te denken” vanuit het concept van culturele ontmoeting. We maken daarbij gebruik van de opbrengsten en “tools” die we in het project hebben verzameld. We werken interactief en verkennend.  

Voorbereiding

Het is belangrijk dat je van tevoren even de tijd (ongeveer een uur) neemt om de relevante informatie over Cultureel Vermogen en de toepassingen tot je te nemen. Je ontvangt die informatie twee weken voorafgaand aan de werkconferentie per email.

We vragen je dan ook antwoord te geven op twee vragen. We verzamelen de antwoorden en gebruiken die bij het 1e deel van de werkconferentie.

Programma

10:30 uurOntvangst / inloop 
11.00 uurPlenaire sessie: culturele ontmoetingen in deze tijd 
12.00 uurBreak-out ronde 1: keuze ter plekke uit 5 break-outs van 45 minuten  
13.00 uurLunch
14.00 uurBreak-out ronde 2: keuze ter plekke uit 5 break-outs van 45 minuten 
15.00 uurPlenaire sessie: kansen en toepassingen voor morgen   
16.00 uurNazit / borrel

Praktische zaken

Deelnemers100 (plaatsing op basis van inschrijving)
Datumwoensdag 25 mei 2022
Tijd10.30-16.00 uur
PlaatsAkoesticum Ede 
Kostendeelname is gratis
Inschrijvingop uitnodiging, inschrijven via de website 

We volgen de dan geldende gezondheidsrichtlijnen van het RIVM.

Bereikbaarheid: Akoesticum ligt op 5 minuten loopafstand van intercitystation Ede-Wageningen.

Inschrijven

De inschrijving is gesloten. Heb je vragen over je aanmelding? Neem dan contact met ons op via EvelineSimons@lkca.nl.

Organisatie

LKCA organiseert deze bijeenkomst samen met Fonds voor Cultuurparticipatie en de Boekmanstichting.

Cultureel Vermogen is een proeftuinproject van:
LKCA, Fonds voor Cultuurparticipatie, Kunst & Cultuur, Cultuur Oost, Huis voor de Kunsten Limburg, Kumulus Maastricht, Mocca Amsterdam, Muziekschool Amsterdam)

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Deel dit artikel