Over het belang van verbeelding en waarneming bij kinderen en jongeren
Inschrijven is niet meer mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl.
Filosoof Onno Zijlstra opent de middag en gaat in zijn keynote in op de vraag: Kunst, waar is het goed voor? Na een korte pauze kan je kiezen uit één van de drie workshops waarin je concreet aan de slag gaat met de thema’s verbeelding en waarneming. We sluiten de middag af met een Open Space. Kortom: een inspirerende en interactieve middag met voldoende pauzemomenten om even los te komen van het beeldscherm.
Toelichting op de keynote en workshops
Kunst, waar is het goed voor? (13.35-14.10 uur)
Filosoof Onno Zijlstra schreef het boek Verbeelding. Over waarneming en kunst. Hij gaat hier dieper in op de relatie tussen verbeelding, waarneming en kunst en het denken daarover van verschillende filosofen. Het boek verleidt tot kijken, opnieuw kijken en nog eens kijken. In de samenvatting benoemt Zijlstra de vier vitale functies van kunst. Na zijn keynote is er ruimte om vragen te stellen.
Workshopronde (14.15-15.15 uur)
1. Waarnemen en verbeelden met Fianne Konings
Fianne Konings bouwt voort op de keynote en gaat met behulp van de cultuurtheorie van Barend van Heusden nader in op de vaardigheden waarnemen en verbeelden. Je neemt je eigen les, workshop of educatieve opdracht. Welke vaardigheden (waarnemen, verbeelden, conceptualiseren, analyseren) worden aangesproken? Welk bewustzijn wordt ontwikkeld (onderwerp van educatief materiaal)? Welke mediale vaardigheden (lichaam, voorwerpen, taal of grafische notatie) worden geprikkeld? Wat gebeurt er als je andere vaardigheden wil ontwikkelen?
Lees ook Zitten we op één lijn? een studie naar de bijdrage van culturele instellingen aan doorlopende leerlijnen cultuuronderwijs in de basisschool (proefschrift Fianne Konings)
2. Hoe ver ga jij voor je idealen? (HNTeducatie, maximaal 30 deelnemers)
Het Experiment is een actuele, confronterende en explosieve voorstelling met een jonge spelersgroep. Een psychologische theaterthriller, geïnspireerd op de Duitse hitfilm Die Welle, geregisseerd door Casper Vandeputte bij Het Nationale Theater(jong). Doe mee met de workshop die HNTeducatie ontwikkelde bij de voorstelling als onderdeel van een compleet digitaal pakket met online voorstelling, een workshop en een digitaal nagesprek voor jongeren. In de workshop worden leerlingen via een podcast geconfronteerd met hun eigen groeps- en volggedrag. Na afloop reflecteren we op de werkzame elementen uit deze workshop. Wat neem je mee voor je eigen educatie werk?
3. Een open, inhoudelijk gesprek voeren met kinderen (Nadieh Tigchelaar)
Hoe doe je dat, met kinderen een open en inhoudelijk gesprek voeren nadat ze net een theatervoorstelling hebben gezien? Docerend theater- en educatiemaker Nadieh Tigchelaar deed bij Theater Sonnevanck onderzoek naar het nabespreken van theater met kinderen. Dit resulteerde in de gesprekstool Theater nabespreken met kinderen, die je in het primair onderwijs kan inzetten bij receptieve kunst. In deze interactieve workshop vertelt ze over haar onderzoek en ervaar je hoe een open gesprek diepte krijgt.
Lees ook Er liepen mieren in mijn buik (proefschrift Nadie Tigchelaar)
Open Space (15.30-16.45 uur)
Na een korte uitleg over de spelregels van Open Space bespreken we in twee rondes van 30 minuten kwesties, vragen of dilemma’s die onder de deelnemers leven. Daarnaast is Fianne Konings nog beschikbaar voor een verdiepend gesprek over je educatief materiaal en je ervaringen in haar workshop. Let op: we hebben plaats voor maximaal 4 personen. Bij meer geïnteresseerden maken we ter plekke een keuze welk materiaal aan bod komt.

