Training vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Deel dit artikel

Ongewenst gedrag komt helaas ook voor in de culturele sector. Vanuit de amateurkunstsector komen gelukkig nog niet veel meldingen naar buiten. Dat betekent niet dat alle deelnemers en beoefenaars dan ook altijd sociale veiligheid ervaren. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden.

Zorg dat kunstprofessionals, vrijwilligers, deelnemers, beoefenaars en ouders/begeleiders weten bij wie ze terechtkunnen voor een melding in het geval van (of verdenking van) grensoverschrijdend gedrag en ongewenste situaties en dat er een vertrouwenscontactpersoon (VCP) voor hen beschikbaar is. Een VCP is het eerste aanspreekpunt voor meldingen over grensoverschrijdend gedrag en draagt bij aan de sociale veiligheid binnen de organisatie.

Doelgroep

Iedereen die betrokken is bij de amateurkunstsector en wil worden opgeleid tot vertrouwenscontactpersoon (VCP) en voor VCP’s die zich verder willen ontwikkelen in hun rol. Bij deze training zijn ook bestuurders en vrijwilligers van amateurkunstgroepen welkom.

Onderwerpen

Tijdens deze training gaan we in op:

  • taken (wat doe je wel/niet, verschil met een vertrouwenspersoon, samenwerking met coördinator/bestuur)
  • zichtbaarheid binnen de organisatie
  • gesprekstechnieken (luisteren, doorvragen, doorverwijzen)
  • oefenen met casussen
  • doorverwijzen & sociale kaart

Lees meer

Praktische informatie

Training vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Datum: vrijdag 2 juni 2023
Tijd: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: LKCA, Lange Viestraat 365 in Utrecht

Trainers: Carin van der Hor en Magda van der Wees, trainers Sociale Veiligheid NOV (Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk)

Na deelname ontvang je een certificaat.

Om je aan te melden voor LKCA-bijeenkomsten is het handig om een account te hebben. Daarmee kun je je makkelijk en snel aan- of afmelden voor bijeenkomsten. Ben je nieuw bij LKCA? Vul dan eenmalig je mailadres in.

Foto header: Stefan Koopmans – Nacht van de Amateurkunst

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Deel dit artikel