Onthaasten met mensen met een beperking? Op bootcamp met een negentigjarige?

Deel dit artikel
Online kennissessie op 1sociaaldomein.nl

Tijdens deze videosessie maak je kennis met kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer. Zij verbinden kunst, social design en zorg op een unieke manier. Dat doen ze in en buiten zorginstellingen, met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, met ouderen en jongeren. Aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten nemen Sjaak en Rosé je mee in het hele proces.

Nieuwe perspectieven in de zorg

In hun aanpak betrekt het kunstenaarsduo nadrukkelijk de omgeving van een cliënt. Zo initieerden ze bijvoorbeeld de Snoezelbioscoop; een ruimte waar cliënten kunnen snoezelen en begeleiders, ouders, of omwonenden kunnen loungen. De twee werken hierbij nauw en langdurig samen met zorgorganisaties en jonge cultuurmakers. Hun visie leidt tot nieuwe perspectieven voor zorgmedewerkers: van een vergader- naar een maakcultuur, geen eindeloze overleggen en nieuwe organisatiemodellen, maar improviseren en uitproberen.

Lees verder onder de afbeelding.

Snoezelbioscoop
Fotograaf: Ben Nienhuis

Verbinden en ontmoeten

Als gevolg van de aanpak van Langenberg en De Beer krijgen sommige zorglocaties ook een nieuwe maatschappelijke betekenis en komen mensen met elkaar in aanraking. Zo verbonden zij het Rijtven in Deurne met de directe omgeving vanuit de visie dat de prikkelarme omgeving niet alleen van betekenis is voor bewoners die 24-uurs zorg nodig hebben, maar ook voor een samenleving waarin stress en burn-out hoogtij vieren. Wie met bewoners in aanraking komt, moét wel onthaasten.
In de Sociale Sportschool worden ouderen in een rolstoel samen met jongeren in bootcamps bij elkaar gevoegd. Zonder het woord vrijwilligerswerk te gebruiken, worden jonge mensen aangemoedigd om een serieuze work-out te combineren met een sociale component. Zo ontstaat een groep ‘vrijwilligers’ die zich nooit zomaar zou aanmelden als vrijwilliger in de ouderenzorg.

Voor wie?

Deze sessie is niet alleen interessant voor zorg- en welzijnsmedewerkers die met hun voeten in de klei staan, maar ook voor bestuurders en beleidsmakers in zorg, welzijn en cultuur.

Wil je deze online sessie gratis bijwonen?

  1. Klik op www.1sociaaldomein.nl op ‘Channels’ in de menubalk en ga naar Channel Cultuur, Zorg en Welzijn. Dit is het kanaal van LKCA.
  2. Klik rechts op ‘Registreren’.
  3. Klik daarna op ‘Videosessies’ in de menubalk en op de gele ‘Ik ben erbij knop’. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn bijna 10.000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Docter
Ingrid Docter
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingriddocter@lkca.nl
030 - 711 51 81
Bekijk alle experts
Deel dit artikel