My Music Ability: Muziek voor iedereen

Inhoudelijke terugkoppeling van de internationale conferentie die laat zien hoe muziek maken mogelijk is voor iedereen
Deel dit artikel
Hoe maak je muziek met je ogen? Kun je fluitspelen zonder handen? En heb jij al de trilling van muziek in je lichaam gevoeld? Op vrijdag 12 en zaterdag 13 november 2021 vond de tweede editie plaats van My Music Ability, de conferentie waarbij (inter)nationale groepen laten zien hoe muziek maken én beleven mogelijk is voor iedereen. 

Ieder mens heeft recht op een muzikale ontwikkeling en er komen steeds meer mogelijkheden voor mensen met een beperking om muziek te beoefenen. Zowel op amateur- als op professioneel niveau. Wat gebeurt er in Nederland en wat kunnen we leren van experts uit de rest van de wereld?

Sprekers en Programma

Presentaties over werkwijze en methodiek 

Op vrijdag 12 november vond My Music Ability online plaats via Zoom. Op het programma stonden twee presentaties. Waar Denis Huna van Tabula Musica uit Zwitserland vertelde over hun werkwijze, speelde Brendan Breslin van Le Chéile (le-kay-la) & the Open Youth Orchestra of Ireland verder in op de methodiek. In beide orkesten bespelen musici aangepaste instrumenten zoals de Sound Beam of iPad.  

Interactieve workshops en kennissessies 

Op zaterdag 13 november vond My Music Ability  plaats in het Conservatorium van Amsterdam. Na de muzikale aftrap van My Breath My Music, openden Melissa Bremmer en Serhat Agacan de dag. Daarna werd in verschillende ruimtes deelgenomen aan een interactieve workshop of kennissessie. In de workshop van SKUG werd muziek gemaakt op een speciaal ontwikkelde iPad voor mensen met een lichamelijke beperking. Met de blik van je ogen (eye-gaze), kan je vlakken op het scherm van een iPad aansturen. Deze vlakken produceren dan geluid.  

Ook bij Drake Music Scotland speelde de tablet een grote rol. Zij lieten ook vele voorbeelden zien van hoe hun orkestleden met meervoudige beperking in staat waren muziekinstrumenten te bespelen. Sommige muziekinstrumenten worden bediend doordat ze bijtbeweging in een bitje registeren. Andere digitale instrumenten worden bespeeld door het dragen van een hoofdband die gezichtsexpressies of zelfs hersengolven kan waarnemen.  

In de middag was het tijd voor de kennissessies. Vincent Lamers en Iris van Doggenaar, beide werkzaam in het onderwijs, lieten zien hoe je kinderen met een meervoudige beperking op een multimodale wijze muziek laten ervaren (voelen, zien en horen van muziek). Organisaties zoals TuneIn, de Jostiband en Philadelphia Zorg ontwikkelen kennis over hoe je muziek integreert in de zorg. Zo draagt iedereen deze dag hun steentje bij in het inclusief maken van muziekeducatie en muziekparticipatie in Nederland. 

Tussen de workshops en kennissessies was er ruimte voor een muzikaal intermezzo. Drake Music Scotland begeleidde tijdens hun Artist in Residence studenten van het Conservatorium van Amsterdam en Karin van Dijk, bespeler van de Magic Flute, bij het maken van eigen composities. Samen voerden zij hun muziekstuk uit op zowel traditionele instrumenten als iPads. 

muziek maken
Foto: My Breath My Music, Fred Roland Redlinefotografie

Na afloop van alle workshops werd alles losgeschud bij de ‘sign dance’* -energizer van Serhat. Het event werd afgesloten door Hedwig Verhoeven, directeur-bestuurder van het Fonds voor Cultuurparticipatie, en Sanne Scholten, directeur-bestuurder van LKCA. Samen lichtten zij nogmaals toe hoe belangrijk het is om kennis te delen en om vooral gebruik te maken van de regeling Samen Cultuur Maken.

“Het raakt me dat vele mensen geen idee hebben dat dit allemaal gebeurt, dat de professionals die zich hiermee bezighouden veel minder waardering krijgen dan de mensen die regulier aanbod maken. Ik voel een enorme drive om daarvoor te strijden!” – Sanne Scholten, directeur-bestuurder LKCA. 

De boodschap van Kalyn Heffernan, master of Ceremonies van haar Krip Hop Band Wheelchair Sports Camp, is tekenend voor het event: Zorg voor een veilige plek voor leerlingen en studenten om hun talenten te ontwikkelen en hun eigen verhaal te vertellen.

Zoek je meer landelijke culturele activiteiten voor mensen met en zonder beperking? Bekijk dan de landkaart inclusieve podiumkunsten.

Dank aan alle partners en deelnemers van My Music Ability 2021 

Organisaties: LKCA, Fonds voor Cultuurparticipatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: Lectoraat Kunsteducatie en Conservatorium Amsterdam. 

Sprekers: Melissa Bremmer, Serhat Agacan, Tabula Musica , Le Chéile (le-kay-la) & the Open Youth Orchestra of Ireland, het Chordbuddy Project van TOONZETTERS, My Breath My Music, Drake Music Scotland, SKUG, Muziek is meer: Marijke Smedema, Stichting Philadelphia Zorg: Jelly Douma en Lotte van Opstal, Jostiband: Lyan Verburg, Tune in Muziekworkshop: Mariska Minnen en Andrea Schmitz, Maak je eigen multimodale muziekbubbel: Vincent Lamers en Iris van Doggenaar, De lachende zon: Elco van Alphen en Manon van Hees, Revelland: Nikki Manuputty en Tim van Reyswoud.

Interessante artikelen (Gehrels Muziekeducatie)

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 23

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 711 51 17
Marian van Miert (zij/haar/haar)
Marian van Miert (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: primair onderwijs,speciaal onderwijs
marianvanmiert@lkca.nl
030 711 51 45
Bekijk alle experts
Deel dit artikel