Landelijke kennisdelingsdag 2023 programma cultuurparticipatie

Samen cultuurmaken; het netwerk, de ervaringen, de kennis
 
Deel dit artikel

Deelsessies ochtend

Ochtendsessie 1: Onderzoek eenvoudig gemaakt

In deze dubbele kennissessie laat Claudia de Graauw zien, dat onderzoek het volgen van een aantal vaste stappen is. En dat iedereen die deze stappen volgt, kan onderzoeken. De stappen worden één voor één toegelicht waardoor onderzoek begrijpelijk en toegankelijk wordt. Claudia deelt enkele hulpmiddelen, waarmee het voor deelnemers mogelijk wordt zelf de effecten van hun projecten te meten en hun projecten te evalueren. In de sessie deelt Claudia haar kennis, maar zet ook de deelnemers aan de slag.

Let op: Deze deelsessie bestaat uit twee delen. Schrijf je in voor zowel de ochtendsessie als de middagsessie met dezelfde titel.

Claudia de Graauw is onderzoeker in hart en nieren. Sinds 2010 heeft ze haar eigen onderzoeksbureau van waaruit ze samen met een klein team voor uiteenlopende opdrachtgevers effecten meet en programma’s evalueert. Haar onderzoeken kenmerken zich door de praktische inslag wat gecombineerd wordt een wetenschappelijke achtergrond. Claudia weet lastige materie begrijpelijk te maken. 

Ochtendsessie 2: KICK-OFF: sociaal & artistiek samenwerken Gelderland    

Door: Cultuur Oost, Spectrum, HAN Academie Mens en Maatschappij

Voor eerstelijns professionals en studenten die sociaal-artistiek (willen) samenwerken starten deze partners een eigen community in Gelderland. Hiermee stimuleren ze onderling contact en kennisdeling. Op dit platform maken ze de projecten van Samen cultuurmaken en de Gelderse makers die sociaal-artistiek samenwerken zichtbaar. Dit komt allemaal samen in een eigen groep op het kanaal Cultuur, zorg en welzijn op 1sociaaldomein.nl. Maak alvast kennis met ons platform in deze deelsessie en breng jouw wensen en ideeën in.

Ochtendsessie 3: Jongeren maken de stad – Jakob Stolk

In Lelystad was 8 jaar geleden het preventieve jongerenwerk wegbezuinigd. Dit bracht Jakob Stolk ertoe 6 jaar geleden het initiatief ‘Jongeren Maken de Stad’ te starten; jongeren die met hun eigen ideeën en talenten zelf het aanbod in de stad voor jongeren in de stad gingen ontwikkelen. Van sodapop tot pop-upplekken in wijken, uitbreiding van skatebanen en minifestivals. Vervolgens ontstond eerst URBN Village en nu SPOT!, twee creatieve jongerenbroedplaatsen. Vanuit die broedplaatsen vormen de jongeren zelf met creative change agents dé jongerenbeweging die nog steeds innoveert op sociaal en cultureel vlak en steeds meer invloed krijgt op bestaand beleid.

Jakob vertelt je in deze sessie hoe hij te werk is gegaan en hoe jongeren steeds meer eigenaarschap over eigen proces, over het werk wat ze doen, maar ook over de stad ervaren.

Ochtendsessie 4: Binden en boeien: deelnemersparticipatie – Bureau Ruimtekoers

Deelnemers werven is de eerste stap voor een geslaagd project? Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat je deelnemers ook actief betrokken worden én blijven gedurende het hele traject?

Binnen het Zuiderstroom project hebben Bureau Ruimtekoers, Powerplug NL en artiest Cassandra Onck uit Arnhem daar een succesvolle aanpak voor ontwikkeld. Bureau Ruimtekoers is een bureau voor social design, participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. Zij realiseren langdurige participatie van inwoners, kunstenaars en beleidsmakers bij maatschappelijke vraagstukken. PowerPlugNL is een platform die jongeren met power wil pluggen door te werken vanuit hun unieke talenten.

In de regeling Samen cultuurmaken werken zij met Zuiderstroom aan dat jongeren betrokken worden en blijven gedurende het proces. De jongeren gaan het traject vrijwillig aan. De partners combineren zo welzijsnwerk, cultuur en educatie tot talentontwikkeling. Hoe ze dat doen? Door middel van veilige ruimte, werken vanuit passie en persoonlijke en artistieke ontwikkeling combineren in de taal die jongeren spreken.

In deze sessie lichten de partners hun aanpak toe, en krijg je tips en tricks voor je eigen praktijk.

Ochtendsessie 5: Cultureel ondernemen

Cultureel ondernemen gaat over dromen, durven en doen. In deze interactieve sessie krijg je vanuit twee perspectieven input op cultureel ondernemerschap.

Jelle Roeper neemt je mee aan de hand van relevante vragen over waarom, drijfveren en doelen en hoe je daarmee omgaat. Zijn doelen heilig of mag er ook water bij de wijn? En smaakt aangelengde wijn nog lekker? Waarom is cultuur maatschappelijk relevant? En een inclusieve culturele sector… keep dreaming of dreams come true?

In het tweede deel krijg je een workshop van Alexander Ramselaar over verduurzaming van inkomsten en verbreding van de financieringsmix. Met veel ruimte voor het stellen van vragen.

Jelle Roeper is al jaren cultureel ondernemer en in zijn hart ook nog steeds het trommeljongetje van 8 dat weinig nodig heeft om in beweging te komen. “Ideeën komen vaak voort uit dingen die ik zie en hoor; die vervolgens vanuit visie worden aangepast naar doelgroep en omgeving. Onderhandelen doe ik graag – maar zelden over de prijs.’

Bedrijfseconoom Alexander Ramselaar heeft ruim twintig jaar ervaring in het bedrijfsleven. Sinds 2012 focust hij zich volledig op financierings- en vastgoedvraagstukken in de kunst- en cultuursector. “In de cultuursector staat intrinsieke motivatie voorop. Geld is hier een middel en geen doel. Dat treft me”. Alexander is als adviseur verbonden aan Cultuur+Ondernemen.

Ochtendsessie 6: Samenwerken met beleidsmakers

Hoe kun je samenwerken met de gemeente? Waar moet je aan denken en wat zijn goede voorbeelden? In deze sessie delen samenwerkende beleids- en cultuurmakers uit twee gemeenten hun ervaringen en tips over samenwerking.

Uit de gemeente Kampen komen Yvonne Kleinbussink (beleidsmedewerker afdeling Beleid Sociaal Domein) en Trudi Brink (programmaleider en coördinator Sociaal domein culturele sector). Zij werken samen aan Het Beste van Kampen: een project voor en door senioren, waarin culturele activiteiten worden ingezet om de gezondheid te verbeteren en eenzaamheid tegen te gaan. Aan de start van dit project heeft de gemeente bijgedragen, waarna meerdere fondsen volgden. De gemeente Kampen houdt zich nadrukkelijk bezig met het versterken van de sociale basis voor inwoners en de bestrijding van eenzaamheid. Zo is er een Coalitie Eén tegen Eenzaamheid opgericht en worden onder het motto ‘Kom erbij’ laagdrempelige activiteiten onder de aandacht gebracht op het gebied van kunst/cultuur, bewegen en gezelligheid.

Door middel van het Europese project ForwArt onderzoekt de gemeente Tilburg hoe cultuur kan bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid en het welzijn en de leefbaarheid van jongeren in Tilburg Noord, een multiculturele wijk die wordt gekenmerkt door werkloosheid, armoede en criminaliteit. In dit project voor en door jongeren werkt de gemeente samen met elf partners variërend van cultuur- en welzijnsorganisaties, onderwijs  en woningbouwcorporatie, tot politie en de publieke omroep.

Betrokkenen bij ForwArt gaan met de aanwezigen in gesprek over de opgedane ervaringen, do’s en dont’s. Sprekers zijn: Seye Cadmus en Ulco Mes (beleidsmedewerkers gemeente Tilburg), Chiara Riboch (welzijnswerk) en Abdellah Aknin (Noordvoerders).

Ochtendsessie 8: Samenwerken over grenzen heen – Josefiene Poll

Samenwerken met professionals in een ander domein (cultuur, zorg, welzijn) is behalve zinvol en kansrijk ook uitdagend. Leren, en de bereidheid daartoe, zijn belangrijke aspecten van samenwerken. Leren over je eigen rol als professional en de organisatie die je vertegenwoordigt, en leren over wat er werkt en wat juist niet in het bereiken van de (gezamenlijke) doelen en doelgroepen.

Let op: deze sessie wordt twee keer gehouden, maar dit zijn dezelfde sessies. Schrijf je dus niet voor beide in.

LKCA faciliteerde in 2020 en 2021 een Professionele Leergemeenschap voor professionals in cultuur, zorg en welzijn om dit leerproces over samenwerking te ondersteunen. In de leergemeenschap kwamen verschillende dilemma’s naar voren die inherent zijn aan samenwerken over de grenzen van sectoren heen.

In deze sessie krijg je een presentatie van de opbrengsten uit leergemeenschap, en ga je zelf aan de slag met dilemma’s en oplossingsrichtingen uit de/je eigen praktijk.

Josefiene Poll is specialist onderzoek bij het LKCA en begeleide met een aantal collega’s de Professionele Leergemeenschap.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.8 / 5. totaal 5

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Marie-José Kommers
Marie-José Kommers
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
marie-josekommers@lkca.nl
030 - 711 51 80
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Deel dit artikel