Gezonde en leefbare wijken met cultuur

Deel dit artikel
Online kennissessie op kanaal 1sociaaldomein.nl

Elke professional die werkt in de wijken droomt van veilige, groene buurten met veerkrachtige en gezonde bewoners. Alles wat eraan bijdraagt om die droom iets dichterbij te brengen, is welkom. Een gerichte en professionele inzet van cultuur helpt hierbij. Gelukkig hoeft het wiel niet uitgevonden te worden, want er zijn voldoende inspirerende voorbeelden.

Foto: Culturele Zondagen Utrecht, 2017 – Fotograaf Anna van Kooij

Programma

  • Mirjam Fokkema van Platform 31, kennisorganisatie over stad en regio, gaat in op het begrip brede wijkaanpak. Wat vraagt dat van de professionals? Wat zijn werkzame elementen? Wie zijn er nodig? En wat betekent dat voor samenwerking?
  • Cultuurcoach Kevin Jolly van BPlusC introduceerde Kunst op Recept in Leiden: een unieke samenwerking tussen eerstelijns zorg en cultuurprofessionals. Met als doel mensen met psychosociale klachten weer veerkrachtiger te maken. Kevin vertelt over de samenwerking tussen de verschillende domeinen, de rol van de cultuurcoach en hoe het traject is verlopen.
  • Jeanne Klaasen en Jacqueline Besemer van Stichting Blauw Licht zijn al jaren actief in de wijk Overvecht in Utrecht. Met onder andere het fotografieproject In Beeld richten ze zich onder andere op wijkbewoners met mentale en fysieke gezondheidsklachten. Dat doen ze in nauwe samenwerking met welzijnsorganisatie Dock, buurtteams, Overvecht Gezond en de lokale huisartsen en praktijkondersteuners.

Wil je deze online sessie gratis bijwonen?

  1. Klik op www.1sociaaldomein.nl op ‘Channels’ in de menubalk en ga naar Channel Cultuur, Zorg en Welzijn. Dit is het kanaal van LKCA.
  2. Klik rechts op ‘Registreren’.
  3. Klik daarna op ‘Videosessies’ in de menubalk en op de gele ‘Ik ben erbij knop’. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal ‘Cultuur, Zorg en Welzijn’ gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn ruim 11.000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan onze online bijeenkomsten. Heb je toegankelijkheidswensen? Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Claudia Marinelli
Claudia Marinelli
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
claudiamarinelli@lkca.nl
030 - 711 51 35
Bekijk alle experts
Deel dit artikel