Eenzaamheid, positieve gezondheid en ouderen

Deel dit artikel
Online kennissessie op 1sociaaldomein.nl

Maak tijdens deze videosessie kennis met Tijd van je leven, een succesvolle preventieve aanpak om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan en positieve gezondheid te stimuleren.

Oudere man maakt beeldende kunst. Foto van Tijd van je leven.
Tijd van je leven – beeldende kunst

Wat kun je verwachten tijdens deze sessie?

Tijd van je leven is een intensieve samenwerking tussen GGD West-Brabant, kunstenaars en cultuur- en zorginstellingen in verschillende Brabantse gemeenten. Om veranderingen in eenzaamheid, beperkingen en positieve gezondheid in kaart te brengen, is de aanpak uitgebreid onderzocht. De resultaten zijn opmerkelijk: emotionele eenzaamheid en ervaren beperking in beweging namen af. En positief ervaren kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren namen toe.

Sandra Kuiper, projectleider wetenschappelijk onderzoek van de GGD West-Brabant en Gertjan Endedijk, directeur-bestuurder Nieuwe Veste Breda lichten de aanpak toe. Ze vertellen over de methodiek, financiering, onderzoeksresultaten, succesfactoren en valkuilen, samenwerking en de plannen voor een landelijke uitrol.

Ook presenteren we vanuit LKCA de praatplaat ‘Integraal samenwerken tegen eenzaamheid met kunst en cultuur’; een gespreksinstrument dat sociale en culturele partijen ondersteunt die gezamenlijk cultuuraanbod ontwikkelen.

Wil je deze online sessie gratis bijwonen?

  1. Klik op www.1sociaaldomein.nl op ‘Channels’ in de menubalk en ga naar Channel Cultuur, Zorg en Welzijn. Dit is het kanaal van LKCA.
  2. Klik rechts op ‘Registreren’.
  3. Klik daarna op ‘Videosessies’ in de menubalk en op de gele ‘Ik ben erbij knop’. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn ruim 7000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Docter
Ingrid Docter
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingriddocter@lkca.nl
030 - 711 51 81
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Deel dit artikel