De kracht van kunst voor mentaal welzijn

Met een focus op jongvolwassenen en studenten
Deel dit artikel
Online kennissessie op het LKCA-kanaal op 1sociaaldomein.nl

Hoe draagt kunst bij aan mentaal welzijn? Wat zijn kansen, succesfactoren en valkuilen als je hier als professional mee aan de slag wilt gaan? Hoe werk je een visie of idee uit in een aanpak samen met partners? En wat is de betekenis van cultuurparticipatie voor deelnemers? Je hoort het tijdens de videosessie op 27 september.

Vrouw staat met haar armen omhoog voor het raam
Beeld: filmstill © Annick Sickinge en Sam van Zoest.

De inleiding op het thema geeft Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam. Vanuit het lectoraat houdt zij zich bezig met onderzoek rond Arts for Health en het verbeteren van de (mentale) gezondheid van dansers, musici en circusartiesten. Hoe kun je de kunsten inzetten om de mentale gezondheid te versterken? Met twee inspirerende voorbeelden uit de praktijk krijg je vervolgens een beeld van hoe dit er ‘op de vloer’ uit kan zien.

Madeleine Kremers is drijvende kracht achter ADEM Theaterproducties. In nauwe samenwerking met neuropsycholoog Teun van den Elzen werkt ze aan een voorstelling rond mentale gezondheid: met en voor studenten en in partnerschap met Universiteit Maastricht en de hbo-instellingen in Limburg. Je krijgt meer te horen over hun werkwijze en wat daarin valkuilen en succesfactoren zijn.

Lotte Haase is filmmaker en leidde samen met theatermaker Clara Peeters een project om samen met jonge kankerpatiënten te onderzoeken hoe dans een rol kan spelen in mentaal herstel. Van het project is een korte film gemaakt die je tijdens de videosessie te zien krijgt. De mentale impact die kanker heeft op jonge patiënten wordt onderschat. De film is bedoeld om de kruisbestuiving tussen kunst en zorg, en de mogelijkheden daarvan voor jonge kankerpatiënten, te bespreken en te stimuleren.

Uit beide projecten komt ook een deelnemer mee (onder voorbehoud).

Er is tijdens het programma gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten te wisselen.

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal ‘Cultuur, Zorg en Welzijn’ gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn ruim 11.000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Heb je toegankelijkheidswensen? Laat het ons weten.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan onze online bijeenkomsten. Heb je toegankelijkheidswensen? Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Bekijk alle experts
Deel dit artikel