Cultuur voor ouderen met een migratieachtergrond

Deel dit artikel
Online kennissessie op het LKCA-kanaal op 1sociaaldomein.nl

De vergrijzing in Nederland is een veelkleurige. Steeds meer ouderen in en buiten de zorginstellingen hebben een migratieachtergrond. En dat vraagt om een activiteitenaanbod dat aansluit bij de wereld van een diverse groep mensen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kom je aan de kennis om tot een passend en leuk aanbod te komen?

Textielworkshop Dar el Rahaa

Barbara Groot, wetenschappelijk staflid van de Leyden Academy, leidt de sessie in met een kort overzicht van het onderzoek naar cultuursensitieve kunst voor ouderen die niet in Nederland geboren zijn.

Cynthia Pietersen van KOO uit Den Haag vertelt over hoe ze kunstaanbod voor ouderen met een Indisch/Molukse achtergrond hebben ontwikkeld. Onder de noemer Kopi Kecil Krea (een creatief kopje koffie) wordt elke tweede dinsdag van de maand een scala aan activiteiten aangeboden. Het aanbod sluit aan bij wat de ouderen graag willen: onder andere ukelele (dat ligt in de oorsprong van krontjong), Indische bandjes in Den Haag, zang, Indische liedjes van toen, tekenen en schilderen.

Gülay Orhan, van Stichting Fatusch (voor maatschappelijke projecten) en documentairemaakster, richt zich op ouderen met een Turkse achtergrond. Haar methodiek ‘Verhalen rond de bruidskist’ is gericht op de uitwisseling van levenservaringen tussen Turkstalige vrouwen in Nederlandse zorginstellingen, dagopvanglocaties en omliggende wijken. Geïnspireerd door spullen, geuren, geluiden en smaken uit een traditionele bruidskist gaan zij via woorden en gebaren met elkaar in gesprek.

Ook de ouderenfondsen hechten erg aan aanbod dat aansluit op de verschillende doelgroepen. Daarom zal Lonneke Regter, directeur Fonds Sluyterman van Loo, tot slot inzicht geven in hoe je je project kunt financieren met hulp van de ouderenfondsen.

Ben je op zoek naar kennis en inspiratie? Schrijf je dan hier in voor deze videosessie.

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal ‘Cultuur, Zorg en Welzijn’ gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn ruim 11.000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Heb je toegankelijkheidswensen? Laat het ons weten.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan onze online bijeenkomsten. Heb je toegankelijkheidswensen? Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Angela van Dijk
Angela van Dijk
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
angelavandijk@lkca.nl
030 - 711 51 20
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Bekijk alle experts
Deel dit artikel