Cultuur, nieuwkomers en vluchtelingen

Deel dit artikel
Online kennissessie op het LKCA-kanaal op 1sociaaldomein.nl

Elk jaar komen duizenden nieuwe bewoners naar Nederland. Sommigen komen om te werken of voegen zich bij hun familie. Maar velen zijn door oorlogen en inhumane toestanden in eigen land gedwongen om hier een veilig heenkomen te zoeken.

Eenmaal aangekomen moeten ze de taal, ons land, de gewoontes en vooral hun nieuwe landgenoten leren kennen. Kunst- en cultuurprojecten zijn hierbij behulpzaam. In deze sessie op 1Sociaaldomein gaan we er dieper op in wat cultuurparticipatie kan betekenen in de lange weg van inburgeren, settelen en een leven opbouwen.

In deze sessie starten we met een korte verkenning wat cultuur kan betekenen in dit traject. Aansluitend vertelt Hemmo Bruinenberg, directeur van Common Frames, hoe belangrijk het meedoen aan film- en mediaprojecten is voor jonge nieuwkomers. En Wendy van Es van Westland Cultuurweb laat zien hoe nieuwkomers in het Westland stap voor stap met en via cultuur een brug slaan naar hun nieuwe omgeving.

Nieuwsgierig naar deze goede voorbeelden? Op zoek naar inspiratie voor projecten met nieuwkomers in je eigen omgeving? Meld je dan nu aan voor deze videosessie.

Copyright beeld: project New Perspectives – Foam Amsterdam

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal ‘Cultuur, Zorg en Welzijn’ gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn ruim 11.000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Heb je toegankelijkheidswensen? Laat het ons weten.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan onze online bijeenkomsten. Heb je toegankelijkheidswensen? Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Angela van Dijk
Angela van Dijk
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
angelavandijk@lkca.nl
030 - 711 51 20
Bekijk alle experts
Deel dit artikel