Conferentie Danseducatie met Kwaliteit II

Hoe praat of filosofeer je met leerlingen over dans en dansexpressie? Wat is procesgerichte didactiek? Hoe geven we invulling aan begrippen als: maken, meemaken, betekenis geven en ‘artistiek-creatief vermogen’?
LKCA bijeenkomst
Deel dit artikel

Van Kit Winkel naar Curriculum.nu!

Door Ruth Wilmans en Anne Bos

Ongeveer 50 jaar geleden werd de eerste vakopleiding dansexpressie in de Theaterschool Amsterdam gestart met Kit Winkel als studieleider. Ruth Wilmans neemt je mee terug in de tijd. Wie was Kit Winkel, wat was haar missie en waar stond ze voor? En wat waren de reacties vanuit de onderwijswereld en politiek bijvoorbeeld, die ervoor moesten zorgen dat dans een wettelijke basis kreeg in het onderwijs.

Kit Winkel is een inspirator gebleken voor veel dansdocenten die dansexpressie verder en naar diverse werkvelden hebben ontwikkeld. Een aantal van die dansdocenten vertellen je wat haar zo kenmerkte en hoe de geschiedenis zich sindsdien ontwikkeld heeft. Ook leggen we de waarde en het vernieuwende van haar methodiek naast het huidige voorstel van Curriculum.nu. Anne Bos laat zien wat het nieuwe kader is en welke waarde kan dit gaan krijgen? Wat is er belangrijk om dans in het onderwijs juist nu verder te ontwikkelen?

Als opgeleid docent dansexpressie is Anne Bos zeer actief op verschillende fronten. Zo is hij onder andere coördinator van de vooropleiding Dans van ArtEZ, voorzitter van VONKC en de vakgroep dans van het CvtE. De afgelopen twee jaar was hij als schoolleider en dansdocent lid van het ontwikkelteam Kunst & Cultuur van Curriculum.nu. 

Eind 2019 beëindigde Ruth Wilmans (docent dansexpressie) haar carrière in de dans na 44 jaar. Ze werkte jarenlang als docent, onderzoeker en schreef verschillende publicaties. Momenteel is Ruth Wilmans voorzitter van de Stichting Educatieve Dans.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3 / 5. totaal 2

Praat verder over dit onderwerp met deze expert:
Marian van Miert
Marian van Miert
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,primair onderwijs
marianvanmiert@lkca.nl
030 - 711 51 45
Bekijk alle experts