Basistraining Visual Thinking Strategies

Deel dit artikel

De methode Visual Thinking Strategies bestaat uit gesprekken over kunst met een groep. In een VTS-gesprek nodig je kinderen uit om op een open en gestructureerde manier te kijken naar en te denken over kunstwerken, ze leren betekenis geven aan wat ze zien. Ze ontwikkelen verder vaardigheden als luisteren, kritisch denken en (visuele) geletterdheid. Kinderen worden zich bewust van hun eigen kijk- en denkproces en ondervinden dat iedereen anders kijkt. Elke observatie doet ertoe, er is geen goed of fout. De gespreksleider is geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon met open vragen.

Als VTS-gespreksleider leer je je bekwamen in een andere rol. Je leert dat je dienend kan zijn aan de groep terwijl je toch de regie houdt. Je hoeft geen kennis van kunst te hebben om een VTS gesprek te leiden. Je leert een gesprekstool hanteren die je ook op andere momenten kunt toepassen.

De VTS basistraining is een tweedaagse training die desgewenst opgedeeld kan worden in vier dagdelen en is geschikt voor leerkrachten en vakdocenten.

Meer weten

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Deel dit artikel