Elke discipline geschikt

Natuurlijk is het lastig om op 80-jarige leeftijd met ballet te beginnen of piano te leren spelen. Maar waarom niet als iemand gemotiveerd is het te leren? Ouderen, en zeker vitale ouderen, willen serieus genomen worden in hun artistieke ambities.

Kunstprofessionals nemen vanzelfsprekend hun ‘eigen’ kunstdiscipline als uitgangspunt voor hun activiteiten met ouderen, of ze zoeken samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines. De ene discipline leent zich ogenschijnlijk meer of minder voor het werken met ouderen dan de andere. Toch kun je, in de juiste context, met een passende werkwijze, in principe elke kunstdiscipline met ouderen beoefenen op verschillende artistieke niveaus.

‘Veel ouderen ontlenen hun identiteit aan datgene wat ze niet meer kunnen. Zo’n zelfbeeld is funest voor de levenslust. Daarom is het belangrijk activiteiten aan te bieden die de eigenwaarde en levenslust aanwakkeren.’ 
(Maaike Mul, coördinator kunst en cultuur Vitalis Zorg Groep) 

Tips van ervaren kunstprofessionals:

  • Werk vanuit mogelijkheden en talenten, niet vanuit beperkingen. Gebruik de rolstoel of de schorre stem als nieuwe kwaliteit.
  • Naast ontwikkeling is plezier in het samen creëren het allerbelangrijkste. 
  • Een veilige, vertrouwde omgeving is van belang als je mensen uit hun comfortzone wilt halen. 
  • Een goede begeleiding is maatwerk, met als uitgangspunt het hoogst haalbare op artistiek niveau. Als je werkt met mensen die dementeren of de ziekte van Alzheimer hebben, is enige kennis van deze doelgroep wel essentieel. Alleen dan kun je haalbare doelstellingen en werkvormen bepalen. 
  • Als je toewerkt naar een eindproduct dat je wilt presenteren (bijvoorbeeld een voorstelling) zorg dan wel dat de presentatie een zo groot mogelijke artistieke kracht heeft. Je moet een publiek wel iets bieden.