mail of bel voor vragen 030 711 51 00

Culturele hotspots en non-formeel leren

Cultuurparticipatie van jongeren in Gelderland op de kaart gezet

materiaal
digitale publicatie
auteur(s)
M. Geerdes-Gazzah
plaats van uitgave
Utrecht
uitgever(s)
LKCA
jaar van uitgave
2017
annotatie
Met literatuuropgave. - Partners: Cultuurmij Oost en Kunstbedrijf Arnhem.
pagina's
39 p.

Autodidacte professionals in de kunsten hebben als jongere een andere start gemaakt. Waar hebben ze hun vorming in de kunsten ontvangen? Van wie hebben ze geleerd te doen wat ze zo goed kunnen? En waar zijn de plekken die zij opzoeken buiten de formele systeemwereld waarin ze vaak niet passen om zich te ontwikkelen?

Het LKCA heeft met partners Kunstbedrijf Arnhem en Cultuurmij Oost onderzoek gedaan naar culturele hotspots en non-formeel leren. We wilden weten waar jonge mensen – buiten de formele setting van een Centrum voor de Kunsten of  school – kunst beoefenen en kunst leren. Veel mensen doen aan kunst buiten het zicht van de formele instellingen om, maar we zien en herkennen het niet altijd als zodanig. 

Do it yourself

Onderzoekster dr. Miriam Geerdes-Gazzah ontdekte dat culturele hotspots niet alleen fysieke ruimtes zijn, maar ook bestaan uit netwerken die verder reiken dan een lokale ruimte. En dat die ruimte een skatepark kan zijn, of anderszins multifunctioneel. Belangrijk element is de 'do it yourself-mindset' bij veel van deze jongeren, naast het leren door en van elkaar (de peer-group). 

Wie zich op deze wijze schoolt in een kunstvorm, wordt vaak een selfmade kunstprofessional genoemd. Om kennis en vaardigheden van deze autodidacte cultuurprofessionals te 'munten' is de internationale CLOCK tool ontwikkeld die door CMO, KB en LKCA in Nederland gepromoot wordt. In Nederland zijn de eerste practitioners vergevorderd met het werken met de CLOCK tool aan hun certificering op niveau 7 (masterniveau, maar geen masterdiploma).

Spoken word reactie

Het onderzoek is door Georgios Lazakis – een van deze autodidacte cultuurprofessionals – gelezen. Hij heeft er helemaal in de lijn van zijn kunstvorm een spoken word presentatie van gemaakt. Je kunt zijn presentatie tegelijkertijd met het onderzoek van Miriam downloaden.

Lees het onderzoek
Lees de reactie van Georgius Lazakis
Lees ook Tussen ruimte, kunst en kapers

Trefwoorden

- jongeren - actieve cultuurparticipatie - jongerencultuur - cultureel ondernemerschap - informele verbanden - ontwikkeling - persoonlijkheid - Gelderland - onderzoek - onderzoek (vorm) - praktijk - interviews