UNESCO Week van de Kunsteducatie 2016 - lezingen

datum:
23 - 26 mei 2016
locatie:
Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag
prijs:
gratis
De Vrolijkheid

Tijdens de UNESCO Week van de Kunsteducatie (23 t/m 29 mei) organiseert het LKCA een lezingenreeks over culturele mensenrechten in het tijdperk van massamigratie, culturele grenzen, culturele identiteit en burgerschap. Meld je aan! Deelname is kosteloos.

Meld je aan voor een of meer van onderstaande lezingen

Kunst doorbreekt culturele grenzen

Maandag 23 mei, 18.00-20.00 uur
Rotterdam, Witte de With Center for Contemporary Art

Wat betekenen migratie en culturele diversiteit voor de kunsten en voor de kunsteducatie? Moet er iets veranderen in de kunsteducatie op school en daarbuiten om meer recht te doen aan culturele verschillen? Of overstijgen en doorbreken kunst en kunsteducatie die verschillen juist?
Emiel Heijnen, senior docent aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, gaat in gesprek met David Bade, beeldend kunstenaar en mede-oprichter van het Instituto Buena Bista (Curaçao Center for Contemporary Art), Jörgen Tjon a Fong, artistiek leider van Urban Myth en programmeur culturele diversiteit van de Stadsschouwburg Amsterdam, en het publiek. 
Lees de flyer met programma
Meld je aan voor deze lezing

Knowledge construction and the education of citizens in diverse societies

Dinsdag 24 mei, 15.30-18.00 uur
Utrecht, Universiteit voor Humanistiek

Lezing door prof. dr. James A. Banks, houder van de Kerry and Linda Killinger Endowed Chair in Diversity Studies en oprichter van het Center for Multicultural Education aan de University of Washington, Seattle. Is er nog een basis voor gedeeld burgerschap in de multiculturele samenleving? Op welke manier kunnen onderwijs en cultuur bijdragen aan de vorming van burgers die pluriformiteit erkennen en waarderen en frank en vrij voor hun mening uitkomen?
Gesprek met professor Banks door Wiel Veugelers en Yvonne Leeman, Universiteit voor Humanistiek. De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.
Lees de flyer met programma
Meld je aan voor deze lezing

F*ck diversiteit: code dekolonisatie! 

Woensdag 25 mei, 20.00-22.00 uur
Amsterdam, Reinwardt Academie

Moet de erkenning van diversiteit niet plaatsmaken voor een actieve dekolonisatie van het culturele erfgoed van ons land? Wat betekent dit voor de in 2011 ingevoerde Code Culturele Diversiteit?
Debat met Mercedes Zandwijken(Keti Koti, University of Colour), Richtje Sybesma (Binoq Atana), Wayne Modest (Nationaal Museum voor Wereldculturen) en Ilias Zian, museoloog, onder leiding van Riemer Knoop, Lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie. Met columns door Ilias Zian en Chaima Nbigui, student aan de Reinwardt Academie.
Lees de flyer met programma
Meld je aan voor deze lezing

Culturele mensenrechten in het tijdperk van massamigratie

Donderdag 26 mei, 19.00-21.30 uur
Den Haag, Hogeschool InHolland

Lezing van prof. dr. Yvonne Donders, hoogleraar Internationale Mensenrechten en Culturele Diversiteit  aan Universiteit van Amsterdam. Wat zijn culturele mensenrechten? Gelden ze voor iedereen, ook voor vluchtelingen? Hoe voorkom je dat culturele mensenrechten ongewenste culturele en religieuze praktijken rechtvaardigen? En hoe kunnen kunst en cultuur bijdragen aan de immateriële opvang van vluchtelingen?
Openbaar gesprek onder leiding van Andrée van Es, voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie. 
Met bijdragen van onder anderen Fronnie Biesma (oprichter van Stichting de Vrolijkheid), Joost van Alkemade (Vereniging Nederlandse Organisaties van Vrijwilligerswerk) en Jan de Vries (voorzitter Fada Theatre).
Lees de flyer met programma
Meld je aan voor deze lezing

Lokale culturele activiteiten in het licht

Voorafgaand en tijdens de UNESCO Week van de Kunsteducatie 2016 lichten wij ook kunst- en cultuurinitiatieven met vluchtelingen uit.
Bekijk inspirerende voorbeelden

Inspiratiedag voor kunstenaars en kunstvakdocenten

Op zaterdag 28 mei organiseren we een inspiratiedag voor kunstenaars en kunstvakdocenten die iets betekenen (of willen betekenen) met en voor vluchtelingen.
Meer informatie en aanmelden

Lees meer

contact

Teunis IJdens
naamTeunis IJdensfunctieSenior Onderzoektelefoonnummer030 711 51 00 / 0613306025e-mailTeunisIJdens@lkca.nl
Ingrid Smit
naamIngrid SmitfunctieMedior Cultuurparticipatietelefoonnummer030 711 51 17e-mailIngridSmit@lkca.nl