Netwerkbijeenkomst Cultuur en burgerschap in het mbo

datum
18 mei 2017
locatie
Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag
tijd
12.30 - 17.00 uur
prijs
gratis, aanmelden verplicht! Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
partners
Netwerk Burgerschap van de mbo- raad, LKCA, Humanity House

Op welke manier kan cultuur bijdragen aan de burgerschapsvorming van mbo-studenten? Welke meerwaarde en welke mogelijkheden heeft cultuur te bieden? Het LKCA organiseert op donderdag 18 mei samen met het Netwerk burgerschap een netwerkbijeenkomst voor mbo-docenten en educatiemedewerkers van culturele instellingen in het Humanity House in Den Haag, met als centraal thema burgerschapsvorming en cultuur.

We zijn te gast bij het Humanity House. Deelnemers aan de middag krijgen de kans om zelf de ‘ervaringsreis’ mee te maken. Je kruipt in de huid van een vluchteling en voelt zelf hoe het is om in een oorlogs- of conflictsituatie te belanden. Daarna ontmoet je virtueel acht vluchtelingen die dit in het echt hebben meegemaakt. Je bent niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer, (mee)denker en (mee)doener.

Audrey Mussoni
, medewerker educatie van het Humanity House vertelt over de opzet en bedoeling van de Ervaringsreis, die onlangs op een aantal punten is geactualiseerd en bijgewerkt. Ook het lesprogramma dat voor het mbo is ontwikkeld krijgt uitgebreid aandacht. En mbo-docenten vertellen op welke wijze zij dit programma in hun lessen hebben opgenomen.

Wouter van der Horst, medewerker educatie van het Rijksmuseum, laat zien op welke manier een bezoek aan het Rijksmuseum kan bijdragen aan het mbo. Met het programma Dutch Design in de Gouden Eeuw won het Rijksmuseum begin dit jaar de NOT Innovatie Award. Mbo-studenten ontdekken via een multimediale workshop de kracht van het Nederlandse ontwerp door kleuren, vormen, materialen en gebruiken uit de Gouden Eeuw te onderzoeken en te vertalen naar nu. Maar het Rijksmuseum heeft ook nog andere programma’s voor het mbo die in samenwerking met docenten zijn ontwikkeld waarover Van der Horst graag informeert.

Meld je hier aan

Programma

12.30 – 13.00 uur
Inloop
13.00 – 13.15 uur
Welkom door LKCA en Netwerk burgerschap
13.15 – 13.35 uur
Praktijkvoorbeeld ROC Mondriaan (i.h.k.v. Mondriaan jaar)
13.35 – 14.00 uur
Rijksmuseum over het mbo-programma
14.00 – 16.00 uur
Ervaringsreis van het Humanity House
  • Toelichting op de ervaringsreis
  • Ervaringsreis zelf beleven
  • Mbo-docenten aan het woord
16.00 – 16.15 uur
In gesprek met een vluchteling die zelf inmiddels een mbo-opleiding volgt
16.15 – 17.00 uur
Gelegenheid voor onderlinge uitwisseling/netwerk borrel


contact

Melissa de Vreede
naamMelissa de VreedefunctieSpecialist cultuureducatietelefoonnummer030 711 51 76e-mailMelissadeVreede@lkca.nl