Ochtendsessie 10 - Internationalisering

Internationale uitwisselingsprojecten zijn voor leerlingen een onvergetelijke en leerzame ervaring. Leerlingen maken deel uit van een ander gezin, worden insider van een (school)gemeenschap en een stad. Hierdoor leren zij niet alleen het land kennen, maar worden zij zich ook bewust van hun eigen identiteit. 
Maar hoe zet je nu een goed project op waarin leerlingen en docenten uit diverse landen langere tijd met elkaar in contact komen?

Marzena Broniak (kunstdocent en (mede)organisator internationalisering) vertelt over de internationaliseringsprojecten van het Erasmus in Almelo. Naast de stedentrips, zelfstandig georganiseerde uitwisselingen met Polen en Zweden, langlopende projecten met Europese partnerscholen (Comeniusproject en Erasmus + project), noemt Broniak het Europahaus in Aurich. Dit is een internationale jeugd ontmoetingsweek tussen kleine groepen uit verschillende landen, waarin het programma geheel wordt verzorgd door de organisatie. Interessant voor scholen waarin internationalisering nog in de steigers staat. Broniak geeft daarnaast tips en tricks over hoe je goede, langdurig lopende projecten op kunt zetten. Zo is het, aldus Broniak, verstandig om een sterk netwerk op te bouwen met uitwisselingslanden. ‘Onderhoud dit netwerk, niet alleen via mail, maar ook persoonlijk. Het is ook interessant om eens de directie van je school mee te nemen naar een uitwisselingsland, voor inspiratie en vernieuwende voorbeelden’. Tot slot gaat Broniak in op de financiering. Het is best lastig om subsidie binnen te krijgen voor een internationaliseringsproject. Haar advies: vraag hulp bij de aanvraag.