Pronkstukken is een innovatief muziekproject van TivoliVredenburg voor vmbo, havo- en vwo-leerlingen met muziek in hun eindexamenpakket. Zij maken in groepsverband in 3 – 5 dagen een eigen compositie, geïnspireerd door een klassiek symfonisch werk, via de methode Creative Music Making. Als afsluiting treden de leerlingen op in het voorprogramma van de concertserie waarin het inspiratiestuk wordt uitgevoerd. TivoliVredenburg is met diverse scholen voor voortgezet onderwijs partnerschappen aangegaan om maatwerk van dit project te maken. 

Dat Pronkstukken een enorm effect kan hebben bij leerlingen demonstreert Hanno Tomassen aan de hand van een filmpje van een meisje dat als examenopdracht voor muziek een eigen compositie heeft gemaakt. ‘Dit had ze nooit gekund zonder het project Pronkstukken’, vertelt de troste muziekdocent van het Amadeus Lyceum, Niels de Koe. 

‘Wat het project bijzonder maakt voor de leerlingen is dat ze zich eigenaar voelen van de compositie die ze met een grote groep tot wel 50 leerlingen hebben gemaakt. Dit is ook te danken aan de kundigheid van de workshopleiders. Daarnaast is het een enorme beleving om op een professioneel podium te mogen staan,’ vertelt Niels. 

Het proces staat in deze week centraal: ‘we weten nooit waar we moeten eindigen, wel dat de leerlingen aan het eind van de week in het voorprogramma staan van het Radio Filharmonisch Orkest’, aldus een enthousiaste Hanno.

Voor scholen die een soortgelijk traject willen starten heeft Niels een aantal tips: zorg voor een goede communicatie met de rest van de school en werk goed samen met je partner (in dit geval Tivoli/Vredenburg). Doe het niet alleen, maar bijvoorbeeld samen met je sectie. Hanno beaamt het belang van een goed partnerschap: ‘ik heb met alle (muziek)docenten van de VO-scholen een heel goed contact, met een aantal hebben we zelfs gezamenlijk een workshop gevolgd in Londen bij The Guildhall School of Music.’ ‘De waarde van het project heeft zich binnen het Amadeus Lyceum inmiddels bewezen”, zegt Niels. ‘De leerlingen zijn de ambassadeurs!’

Praktisch informatie: 

  • Voor leerlingen uit 4 vmbo TL, 4 havo en 5 vwo
  • Duur project 3-5 dagen op locatie van de concertzaal, in het begin van het schooljaar zodat leerlingen in 4 vmbo niet in de knel komen met hun eindexamenperiode.
  • Het project kan ook elders uitgevoerd worden.
  • Kosten per leerling ongeveer €35,-

Hanno Tomassen is binnen Tivolivredenburg o.a. verantwoordelijk voor VO-projecten
Niels de Koe is docent muziek op het  Amadeus Lyceum.

Meer lezen/luisteren: