Middagsessie 4 - Filmeducatie op het vmbo; de Bekijk ’t Filmschool

Een mini-filmacademie voor vmbo’ers, dat leek Bekijk ‘t - een organisatie die is gespecialiseerd  in projecten voor het voortgezet onderwijs - een echt droomproject. Dankzij de regeling Cultuureducatie in het vmbo kon die droom gerealiseerd worden in de Bekijk ’t vmbo Filmschool. Twee jaar lang werd intensief gewerkt met tachtig leerlingen van een vmbo-school in Amsterdam-Noord. Zij kregen les in allerlei aspecten van het filmmaken, bedachten scenario’s, kozen een specialisatie en maakten in twaalf filmgroepjes hun eigen korte speelfilm. Het project mondde uit in een zelf georganiseerd filmfestival in de bioscoop.

Het mooie van het werken aan een filmpje is dat er voor alle leerlingen in het proces wel een plek is; van scriptschrijver, cameraman, editor tot regisseur of pr-medewerker. Leerlingen konden zich gaandeweg het proces in een zelfgekozen discipline specialiseren. Om leerlingen te stimuleren, kregen de filmdocenten de opdracht mee om vooral te kijken naar wat de  leerlingen goed deden en dat ook te benoemen. Ook het feit dat de leerlingen een cijfer voor hun werk kregen, zorgde voor de nodigde motivatie.

In deze deelsessie vertelden Luc van Leeuwen, directeur van Bekijk ’t en Michiel Vaanhold, filmmaker en filmdocent, over de opzet, het verloop en de resultaten van het project. Ook de samenwerking tussen de school en Bekijk ’t kwam aan de orde.

De regeling Cultuureducatie in het vmbo is een initiatief van Het Fonds Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze fondsen ondersteunen tussen 2014 en 2017 dertig tweejarige projecten waarbij intensief wordt samengewerkt tussen scholen en culturele instellingen verspreid over Nederland.

http://vmbofilmschool.bekijkt.nl/ 

Download de presentatie