Programma voortgezet onderwijs

Congresdag Bombarie, 23 juni 2016

09.45 uur
Openingsprogramma met keynotes Jelle Jolles en Helena van Engelen

Bekijk hier meer informatie over het openingsprogramma

11.30 - 12.00 uur
11. Do It Yourself Virtual Reality

DIY Virtual Reality is een methode waarmee je virtual reality kunt gebruiken in cultuureducatie, en een platform om de resultaten te presenteren. Henry Vorselman neemt je mee in dit project van Digital Playground.

11.30 - 12.00 uur
13. De Cultuur Loper

Presentatie door Clara Linders van Kunstbalie over De Cultuur Loper: Hoe Brabantse scholen vanuit hun visie en eigenheid werken aan de kwaliteit van hun cultuuronderwijs. De Cultuur Loper is een programma dat scholing, coaching en een online traject combineert. De school start vanuit ‘Dit willen wij onze leerlingen meegeven’ en werkt, in samenspraak met het team, in 8 stappen toe naar ‘Zo gaan wij hieraan werken’. 

11.30 - 12.00 uur
14. Troep

Troep is een kunsteducatie- en dansproject waarin het probleem van zwerfafval centraal staat. Leerlingen worden door verschillende culturele activiteiten met elkaar in contact gebracht en verbonden; ze zijn deelnemer, maker, publiek en workshopgever. Presentatie door Marlon van Casteren (Kunstbalie) en Neel Brans (Dansnest).

11.30 - 12.00 uur
15. 240 pubers stil krijgen bij Shakespeare – een gebruiksaanwijzing

Shakespeare interessant maken voor jongeren, hoe doe je dat? ZEP Theaterproducties heeft al sinds 2006 ervaring met de doelgroep en geeft een uniek kijkje in de keuken.

11.30 - 12.15 uur
7. In gesprek met Helena van Engelen

Vraaggesprek met Helena van Engelen. Helena van Engelen vertrok in 2001 naar Peru om een project voor kinderen op te zetten. Ze vertelt over haar keuze, haar onderneming en haar leven. Hoe zij als vrouw alleen standhield in een land waar geweld, misbruik en overleven gewoon zijn. Een verhaal over dromen, doorzettingsvermogen en doen. ‘Als je onderneemt vanuit bezieling en passie, creëer je een betere wereld voor jezelf en voor anderen.’

12.15 - 13.30 uur
Schoolmusical Dia de los muertos 

Na 6 maanden voorbereiding ging onlangs de musical Dia de los muertos in première, gespeeld door leerlingen van het Ashram college in Alphen aan de Rijn. En hoe! Het publiek gaf na afloop een minutenlange staande ovatie. En dat was niet voor niets. 

13.00 - 14.00 uur
19. #ongelofelijkmooileven 

#ongelofelijkmooileven (Theater in de klas) van Toneelgroep Maastricht is een lesuur waarin tussen de schoolbanken in een overrompelend fysieke voorstelling wordt uitgelegd wat theater is. 

13.15 - 13.45 uur
18. Creatieve makers - Makersplaatsen Breda

Stichting Nieuwe Veste in Breda start samen met scholen en culturele instellingen vier makersplaatsen voor jongeren: ontmoetingsplekken waar ruimte is voor experiment en interessante cross-overs, en waar leerlingen zelf beslissen wat ze willen leren. 

13.45 - 15.00 uur
32. Gamen en games maken, goed voor de creativiteit en sociale ontwikkeling

Gamen is populair onder leerlingen. Door de game niet alleen te spelen maar ook te maken, leren leerlingen over design, artwork en development: vaardigheden die ze in de toekomst hard nodig hebben voor studie en loopbaan. Workshop door Ruben Kwaaitaal, Raoul van Heese en kinderen/begeleiders van Stichting Gamestad.

14.00 - 15.00 uur
33. De kunst van het verdwalen

De kunst van het verdwalen is een praktische verdwaalgids voor leerkrachten. Vol speelse opdrachten, kunstige vragen, verhalende oefeningen en filosofische gedachtesprongen. Atelier door Anne Graswinckel en Jeffrey Deelman van Tryater.

14.15 - 14.45 uur
34. Artbased learning

Jeroen Lutters en Janeke Wienk presenteren Artbased learning. Deze lesmethode gebruikt kunst om antwoorden te vinden op prangende levensvragen. Dat gebeurt in vier stappen: levensvraag bedenken, kunstwerk kiezen, fantaseren, ervaringen bespreken.

14.15 - 15.15 uur
38. SchoolYard: Een educatief filmprogramma rondom wereldburgerschap en diversiteit 

In deze sessie maken deelnemers kennis met SchoolYard, een nieuw educatief filmprogramma voor middelbare scholieren waarin films over de (leef)wereld van jongeren uit andere landen en culturen centraal staan. Presentatie door Dr. Emiel Martens (Universiteit van Amsterdam, Caribbean Creativity).

14.30 - 15.00 uur
35. Poëzie als tussenruimte

Gedichten kunnen bestaan uit uitzonderlijke én gewone taal, en bieden ook ruimte voor verbeelding en reflectie.  Door die mix van elementen kun je  ze doelgericht en effectief inzetten voor de talige en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Showcase door Trees Steeghs (Trees en Gedichten).

15.00 - 15.30 uur
9. De Culturele Haven – Cultuur in de Spiegel in de praktijk

Hoe kun je samen met verschillende culturele instellingen breed, geïntegreerd cultuuronderwijs ontwerpen, waarin de ontwikkeling van cultureel zelfbewustzijn centraal staat? In deze presentatie vertellen Remko Willems (FleCk) en Yolanda van den Berg (Nieuw Land) hoe de theorie uit Cultuur in de Spiegel de basis kan vormen voor een doorlopende leerlijn. De Culturele Haven in Flevoland laat zien hoe zij dit heeft aangepakt. De Culturele Haven is het Cultuureducatie met Kwaliteit project van Flevoland.

15.15 - 16.30 uur
43. Aya op de huid

Aya op de huid van Danstheater AYA is een dansvoorstelling die zich afspeelt in een lesuur. Tijdens de les speelt een danser een solovoorstelling van circa 20 minuten. Vervolgens vertelt hij de leerlingen over zijn danscarrière. Ten slotte krijgen de leerlingen een korte choreografie aangeleerd.

15.00 - 16.30 uur
46. Soundtrack op animatie

Creatief leren en 21st century skills: Soundtrack maken op een animatie met Coen Witteveen en Jolieke Sorber van het Utrechts Centrum voor de Kunsten, met presentatie en opname!

16.00 - 16.30 uur
48. Hét vmbo bestaat niet

Cultuureducatie op het vmbo is een interessante en uitdagende bezigheid. Het aanbod moet afgestemd worden op de enorme verscheidenheid die er binnen de schoolvorm bestaat. Dit betekent dat het vmbo, meer nog dan andere schoolvormen, maatwerk vergt. Om een beeld te geven van de vele mogelijkheden zullen twee vmbo-scholen en een culturele instelling een kijkje in de keuken geven. Welkom bij de breedte van het vmbo!

Bestel je ticket op de website van Festival Bombarie