De beweegkracht van sport en cultuur

datum:
29 januari 2016
locatie:
Den Haag, Theater aan het Spui
De beweegkracht van sport en cultuur

De aftrap van de conferentie 'De beweegkracht van sport en cultuur' zet de toon: danser Tommy Srisangkhan van ISH komt 'per ongeluk' een voetbal tegen waarmee hij springt, swingt, buitelt en plezier maakt. Is dit dans? Is dit sport? Hij laat treffend zien dat dat eigenlijk niet zoveel uitmaakt.

Leren van elkaar

Het gaat erom dat mensen, zowel jongeren als volwassenen, in beweging komen; de een loopt warm voor voetbal, de andere voor dans. Wel kunnen trainers, coaches en verenigingen in de twee werelden een hoop van elkaar leren, dat werd duidelijk in de conferentie op deze vrijdagmiddag in theater aan het Spui in Den Haag. Vertegenwoordigers uit de ‘sport’ en uit ‘kunst en cultuur’ waren aanwezig.

Hoe bereik je jongeren en ouders?

Hoe bereik je jongeren, met name de ‘kansarme jongeren’ voor wie het van huis uit niet vanzelfsprekend is dat zij op hockey gaan, of bijvoorbeeld gaan drummen in een band? Dagvoorzitter Kim Coppes ondervraagt de leider van ISH, Marco Gerris, en basketbalcoach Martin Esajas. Zij zíjn het antwoord: bevlogen coaches kweken bevlogen kinderen.

Je inspireert kinderen door plezier te brengen, door hen samen met elkaar te laten bewegen. Discipline is daarbij nodig en dat bereik je door consequent te zijn, aldus Martin Esajas. Ook eerlijk zijn en realistisch is belangrijk, alleen daarmee kom je met de jongeren in gesprek. Hij geeft nog meer handige tips: een actieve benadering om jongeren te werven voor jouw activiteiten is onontbeerlijk. Maak het aantrekkelijk, persoonlijk. En biedt een gratis lunch aan; eten is belangrijk!
Marco Gerris herkent zich in de gedisciplineerde aanpak van Martin: om je talent verder te brengen, zul je hard moeten werken, stelt hij. Jongeren binnenhalen is voor hem niet moeilijk, omdat hij fungeert als rolmodel.

Een laatste belangrijk leerpunt van deze gezamenlijke aftrap is: betrek ook de ouders bij de sport en dansactiviteiten. Zij zijn nog altijd een belangrijk rolmodel voor hun kinderen. Geld is, in tegenstelling tot wat we vaak denken, meestal niet de belemmerende factor. De ouders, de groep, een bevlogen coach/rolmodel, het hele vangnet om (kansarme) kinderen heen, allen dragen bij aan het in beweging brengen van kinderen.

De beweegkracht van sport en cultuur

Praktijkvoorbeelden

In vier workshops werden praktijkvoorbeelden gepresenteerd over de verbinding tussen sport en cultuur, onder meer uit Drenthe, de Achterhoek, Den Haag en Eindhoven. Onderzoek is gepresenteerd en de deelnemers ondervonden aan den lijve hoe het is om voetbal uit te beelden in dans.

Lees de verslagen:
Workshop 1: Kinderen in beweging brengen met dans en voetbal
Workshop 2: Nieuwe beweegvormen en - plaatsen voor jongeren
Workshop 3: Verenigingen in beweging - wat gebeurt er lokaal?
Workshop 4: De rol van sport en cultuur bij citymarketing en identiteit

De beweegkracht van sport en cultuur

Lees meer

contact

Claudia Marinelli
naamClaudia MarinellifunctieSenior Cultuurparticipatietelefoonnummer030 711 51 35e-mailClaudiaMarinelli@lkca.nl